Környezetvédelmi termékdíj

Környezetvédelmi termékdíj ügyintézés A-tól Z-ig:

Nem tudja, hogy kell-e ilyen díjat fizetnie? Keressen bennünket bizalommal!


  • Tevékenység bejelentése
  • Bevallások elkészítése
  • Nyilvántartások kialakítása és vezetése
  • Átvállalási szerződések elkészítése és bejelentése
  • Ellenőrzéseknél való közreműködés
  • Jogi szaktanácsadás

Kinek kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni? És kinek nem?

Ön is külföldről importál? A legtöbb vállalkozás még csak nem is sejti, hogy környezetvédelmi termékdíjat kellene fizetnie a beszerzései után, pedig ennyire még soha nem volt könnyű lebukni az adóhatóság előtt.

Amennyiben egy cég külföldről szerez be csomagolt alapanyagot vagy értékesítésre kerülő árut, akkor a csomagolás után egészen biztosan kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni, ha azonban az újrahasználható csomagolószert külföldre kiszállítja, a termékdíj megtakarítható.

Ha nemcsak a csomagolószert, hanem a behozott árut /pl. gumiabroncs, elektromos, vagy elektronikai berendezés, kenőolaj, irodai papír/ is termékdíj fizetési kötelezettség terheli, akkor az adóhatóság könnyen "rátalálhat" azokra, akik erről az adónemről elfeledkeznek.

Azok a gazdálkodók, akiknek az ÁFA bevallásából azt látja az adóhatóság, hogy tagállami beszerzése van, vagy megállapítja, hogy 3. országból importál terméket, de ennek ellenére környezetvédelmi termékdíjat nem fizet, joggal érezhetik magukat veszélyben, és előbb-utóbb számíthatnak az adóhatóság megkeresésére. Minden olyan gazdálkodó, amely külföldről nem ömlesztett árut szerez be, akár alapanyagként a termeléséhez, akár tovább értékesítés céljából, környezetvédelmi termékdíj fizetésre kötelezett.

A legnagyobb probléma ebben a témakörben, hogy rengeteg cég (főleg az újonnan indulók) nincsenek is tisztában azzal, hogy ők igazából alanyai a környezetvédelmi termékdíjnak, és fizetési kötelezettség terhelné őket. Valamiért erre sem ők, sem a könyvelőjük nem figyel eléggé. Pedig ez nem mentesíti őket az akár 50%-os adóbírság kiszabása alól.

Szeretne biztos lenni abban, hogy önnek kell-e fizetni környezetvédelmi termékdíjat, vagy sem?

Kérjen tőlünk egy INGYENES konzultációt, melynek keretében átvizsgáljuk az ehhez kapcsolódó dokumentumait, és probléma esetén segítünk Önnek a megoldásban.