KÜLFÖLDRE AD EL? Itt az ok, amiért azonnal felül kell vizsgálnia a termékei származási helyét!

2019.08.01

Mi a rosszabb egy vámhatósági bírságnál? Két vámhatósági bírság! - amiből az egyiket az ön vevője kapja (az ön hibájából). Ez történik ugyanis akkor, ha félvállról veszi a termékei származási helyének igazolását. Nem elég, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia a bírság kifizetéséhez, de ráadásul örökre elveszíthet egy értékes üzleti partnert, és a vele együtt járó bevételeket is.

Amellett, hogy a vevő bizalma végérvényesen megrendül önben, számíthat arra is, hogy az őt terhelő fizetési kötelezettségét (jogosan) teljes egészében önre fogja hárítani akár peres úton is.

A származási hely kérdése tehát kritikus fontosságú egy export ügyletben, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb exportőr átsiklik a téma fölött - milliós kockázatnak kitéve ezzel a saját cégét.

Amennyiben ön külföldre értékesít bármilyen terméket, akkor a vonatkozó jogszabályok vagy nemzetközi megállapodások alapján kell igazolnia a termékei származási helyét, vagyis hogy az EU-ban készültek. Magyarországnak szinte minden országgal van nemzetközi megállapodása, és ezek a több száz oldalas megállapodások tartalmazzák, hogy egy konkrét kiszállítás esetén milyen előírást kell alkalmazni. Pl.: mikor kielégítő a megmunkálás, mely alapanyagokat lehet származóként figyelembe venni, stb.

Vagyis NINCS EGYSÉGES származási hely megállapítási módszer, hanem MINDEN KISZÁLLÍTÁSNÁL egyedileg kellene ellenőrizni a származási hely kérdését.

Miért fontos ez?

Mert ha az ön által igazolt származás valótlannak bizonyul (már pedig az esetek többségében így szokott lenni), akkor

  • önt, mint exportőrt /eladót/ jelentős összegű (az eladási ár 1 %-ának megfelelő) vámigazgatási bírsággal fogja sújtani a magyar vámhatóság,
  • a vevő elveszíti a kedvező vámtétel melletti import vámkezelés lehetőségét, ezért miden olyan szállítmány esetében, amelynél a származás helytelenül került megállapításra, utólag - egy magasabb vámtétel mellett - módosítják a vámkezelést. A vevő ezt az utólag megállapított összeget nagy valószínűséggel önre fogja áthárítani tekintettel arra, hogy a pótbefizetést az ön helytelenül megállapított származás-igazolása indokolja.

Kíváncsi rá, hogy az Ön vállalkozása megfelelően kezeli-e a származási hely kérdését? Lehet-e problémája nem megfelelően igazolt származási hely miatt?

Kérjen tőlünk egy INGYENES konzultációt! Probléma esetén átvizsgáljuk a vámkezelési dokumentumait és segítünk a megoldásban.

Így önnek nem kell munkaerőt delegálnia a feladatra, de mégis megnyugodhat, hiszen szakértők vizsgálják át a vámkezeléseit. És mindez egy forintjába sem kerül.