A VÁMTARIFASZÁMOK BUKTATÓI: Egy apró hiba, ami több millió forintjába kerülhet, ha IMPORTTAL foglalkozik! A legtöbb cég bele sem gondol, hogy ezen is el lehet vérezni...

2019.07.10

A legtöbb importtal foglalkozó cég meg van győződve arról, hogy az import vámkezeléseik során megfelelő vámtarifaszámokat alkalmaznak. Sajnos a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy szinte minden második cégnél homokszem kerül a gépezetbe, és valamiért nem a megfelelő vámtarifaszámon történik meg a vámkezelés.

Még ha észre is veszik a problémát, akkor sem tulajdonítanak túl sok jelentőséget a témának, mondván: nem vette észre senki, így nincs is semmilyen kézzelfogható következménye az egésznek.

Ez miért jelent veszélyt a cégére nézve?

Mert az import vámkezelés elvégzése NEM JELENTI AZT, hogy az eljárás teljes egészében lezárult! Azt a vámhatóság az elévülési időn belül (vám tekintetében 3 év) bármikor felülvizsgálhatja, és ezt számtalan esetben meg is teszi!

Ennek keretében megállapíthatja, hogy a vámkezelés időpontjában az alkalmazott vámtarifaszám helytelen volt. A felülvizsgálat eredményeként visszamenőleg valamennyi vámkezelést módosítja, amely akár több millió forint vám- és ÁFA fizetési kötelezettséget, vagy az esetleges kedvezmények elvesztését vonhatja maga után.

Ezen felül minden esetben vámigazgatási bírság kiszabására is sor kerül, amelynek mértéke a megállapított vámhiány 50 %-a.

Mit tehet, hogy elkerülje a felesleges bírságokat?

Könnyű lenne azt javasolni, hogy vizsgálja felül a vámtarifaszámait, de ez nyilván rengeteg munkaidőt és energiát venne el az amúgy is szűkös kapacitásaiból.

Kérjen inkább tőlünk egy INGYENES konzultációt! Kétség esetén szakértő kollégáink felülvizsgálják az Önök által alkalmazott vámtarifaszámokat.

Így önnek nem kell munkaerőt delegálnia a feladatra, de mégis megnyugodhat, hiszen szakértők vizsgálják át a vámkezeléseit. És mindez egy forintjába sem kerül.